Novosti

Zrak koji udišemo često uzimamo zdravo za gotovo, ali novi podaci otkrivaju da onečišćivači koji stoje iza milijuna smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti sada zagađuju zrak koji većina nas udiše na nezdravim razinama.

“Zagađenje zraka ima utjecaj na mnogo nižoj razini nego što se prije mislilo”, kaže tehnička službenica Svjetske zdravstvene organizacije Sophie Gumy, pozivajući se na nedavno ažurirane smjernice za kvalitetu zraka WHO-a.

Na temelju analize podataka o onečišćenju zraka koji pokrivaju više od 6000 gradova u 117 zemalja, WHO kaže da 99 posto svjetske populacije sada udiše zrak koji ne zadovoljava ažurirane sigurnosne smjernice. To pokriva 80 posto svjetskih urbanih područja.

Svakim dahom, nevidljivi dušikov dioksid (NO 2 ) iz vozila, građevinske opreme, industrijskih kotlova, elektrana itd. teče duboko u naša pluća. Tamo može iritirati naša osjetljiva tkiva dišnih putova, uzrokujući sve veću upalu, izazivajući alergije i astmu te smanjujući funkciju pluća.

NO 2 također uvelike povećava rizik od razvoja dječje astme. Također se povezuje s nižom težinom novorođenčadi, kao i s kardiovaskularnim bolestima, čak i uz kratkotrajnu izloženost.

Također udišemo fine čestice (PM) nošene zrakom, koje se sastoje od mnogo različitih tvari, uključujući prirodnu pustinjsku prašinu, kao i sve vrste zagađivača iz mikroplastike, industrije, poljoprivrednih aktivnosti, izgaranja fosilnih goriva i šumskih požara.