Ekologija Novosti

Ljudima je potrebna hrana, sklonište i grijanje (na nekim mjestima) da bi preživjeli. Ekološki resursi našeg planeta pomažu u ispunjavanju ovih potreba. Ali koliko resursa trošimo? Na ovo se pitanje može odgovoriti pomoću Ekološkog otiska.

Baš kao što bankovni izvod prati prihod u odnosu na rashode, računovodstvo ekološkog otiska mjeri potražnju stanovništva za opskrbom prirodnih ekosustava resursima i uslugama.

Na strani potražnje, ekološki otisak mjeri potražnju pojedinca ili stanovništva za biljnom hranom i proizvodima od vlakana, stokom i ribljim proizvodima, drvetom i drugim šumskim proizvodima, prostorom za urbanu infrastrukturu i šumom za apsorpciju emisija ugljičnog dioksida iz fosila, goriva.

Na strani ponude, biokapacitet grada, države ili nacije predstavlja njegovo biološki produktivno kopno i područje mora, uključujući šumska zemljišta, pašnjake, usjeve, ribarska područja i izgrađeno zemljište.

Jaz između ekološkog otiska i biokapaciteta određen je nekoliko čimbenika. Naš osobni otisak proizvod je koliko koristimo i koliko se učinkovito proizvodi. Biokapacitet po osobi određuje se prema tome koliko hektara proizvodne površine postoji, koliko je svaki hektar produktivan i koliko ljudi (u gradu, državi ili svijetu) dijeli taj biokapacitet.

 

Mnoge su zemlje „u minusu “, što znači da koriste više prirodnih resursa (Ekološki otisak) nego što njihovi ekosustavi mogu regenerirati (biokapacitet). Oni imaju “ekološki deficit”. S druge strane, kada je biokapacitet zemlje veći od ekološkog otiska njenog stanovništva, zemlja se može pohvaliti “ekološkim rezervatom”.

Detaljne podatke o ekološkom otisku te brzinu trošenja Zemljinih resursa možete pratiti na web stranici Footprintnetwork